Aansprakelijkheid huisdier

Wat als je huisdier ruzie krijgt met een ander huisdier, en zo schade veroorzaakt? U kunt er zo ruzie over krijgen met een ander, blijkt uit het geval waarin de ene hond de andere hond iets heeft aangedaan. Bent u dan verzekerd? Is dit gedekt door uw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, of door uw huisdierenverzekering?

In algemene zin is het zo dat een huisdierenverzekering de zorgkosten van uw eigen hond of kat dekt. En niet zomaar veroorzaakte schade, ook al is dit bij een ander berokkent. Normaliter is bij een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering uw gehele gezin verzekerd. En dat zijn niet alleen uw kinderen of andere vast inwonenden, dit kunnen ook uw huisdieren zijn. Vraag dit na bij uw verzekeraar, om zeker te weten wat in uw specifieke geval van toepassing is.

Huisdierenverzekering of aansprakelijkheidsverzekering?

U wilt natuurlijk dat uw huisdier goed verzekerd is voor bijvoorbeeld medische kosten, die in de loop der jaren flink zijn toegenomen. Maar daarnaast kan het natuurlijk voorkomen dat uw hond of kat schade veroorzaakt bij u thuis of bij een ander. Wordt dat nu gedekt door uw huisdierenverzekering, of kunt u het op uw aansprakelijkheidsverzekering verhalen?

Dat is eigenlijk afhankelijk van de verzekering die u heeft afgesloten. Schade die wordt veroorzaakt door uw huisdier kunt u zowel met een aansprakelijkheidsverzekering als met een huisdierenverzekering dekken. Daarom is het belangrijk dat u goed kijkt welke dekking uw aansprakelijkheidsverzekering heeft, voordat u besluit welke huisdierenverzekering u af wilt sluiten. In principe dekt een huisdierenverzekering de zorgkosten van uw huisdier, maar niet schade die het dier veroorzaakt. Soms kunt u hiervoor wel een extra bundel afsluiten. Wordt door uw huisdier veroorzaakte schade gedekt door uw aansprakelijkheidsverzekering, dan hoeft u geen extra bundel aan uw huisdierenverzekering toe te voegen. Maar dekt uw huidige verzekering dit niet, dan is een extra bundel natuurlijk wel aan te raden. Houdt daar dus rekening mee bij het vergelijken van huisdierenverzekeringen.

U kunt bij uw verzekering navragen wat er onder uw huidige verzekering gedekt is. Meestal geldt dat uw hele gezin is meeverzekerd. Of uw huisdieren hier ook toe worden gerekend, verschilt per verzekeraar. Bij de aansprakelijkheidsverzekering van de ING geldt dat schade die door uw huisdier wordt veroorzaakt altijd wordt gedekt. Of u nou wel of niet zelf aanwezig bent als de schade wordt veroorzaakt, de schade is op uw eigen verzekering te verhalen. Dat betekent dat u uw hond met een gerust hart kan laten uitlaten door een ander: uw hond is gewoon verzekerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *