APK-beurt voor je huisdier

Wetenschappers van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG, Universiteit Utrecht) raden aan om de gezondheid van uw hond of kat regelmatig te laten controleren. Ofwel een APK-beurt voor uw hond of kat. Er is namelijk een goede kans dat uw huisdier kanker krijgt, en veel soorten kanker kunnen tegenwoordig tijdig worden opgespoord.

Het advies is om elk jaar voor controle naar de dierenarts te gaan. Met name voor oudere dieren is dit zinvol, waarbij met name wordt gecontroleerd op kanker. Als baasje kun je dit moeilijk signaleren, terwijl een arts met een eenvoudige controle veel kan bespeuren.

Voor mensen zijn er natuurlijk ook al decennia regelmatige controles. Denk aan het borstkankeronderzoek, onderzoek baarmoederhalskanker en prostaatkanker. En u kunt tegenwoordig in het buitenland ook een algehele gezondheidscheck doen, als u dit wilt. Voor alle controles geldt natuurlijk dat deze geen ultieme zekerheid geven. Maar het verkleint wel de risico’s van ver ingetreden ziektevorming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *