Tag Archives: Huisdier

Kan je ziek huisdier verzekeren?

Je hond of kat is ziek, en je sluit een huisdierenverzekering af, terwijl je niet verteld dat je huisdier ziek is. Dan moet een verzekeraar toch de kosten van de dierenarts vergoeden. Dit blijkt uit een uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid.

Aan de orde was een geval waarbij een verzekering werd afgesloten voor een hond, die leed aan de ziekte kanker, en na het afsluiten enkele weken later overleed. De hond was al diverse malen bij de dierenarts langs geweest, terwijl dit werd verzwegen. Reden om toch de verzekerde gelijk te geven, is dat de bij het afsluiten bekend zijnde klachten niet ernstig genoeg ware om een huisdierenverzekering te weigeren. De verzekerde kon de medische kosten van 3500 euro derhalve vergoed krijgen van de verzekeraar.

Dit betekent niet een vrijbrief voor iedereen om ernstig zieke huisdieren nog even snel bij de verzekeraar aan te melden. Het is bedoeld als bescherming voor de consument, dat een verzekeraar niet al te snel de verzekering kan opzeggen als het dier bij afsluiten mogelijk al ziek blijkt te zijn.

Wilt u deze discussies voorkomen? Sluit dan tijdig een zorgverzekering voor uw huisdier af. Kijk bij ons overzicht van huisdierenverzekeringen.

VerzekeraarOmschrijving & beoordelingHonden
verzekering
Katten
verzekering
OHRA huisdierenverzekering
OHRA biedt een aantrekkelijke huisdierenverzekering.
€ 30,83€ 21,72
Hema huisdierenverzekering
Hema biedt goedkope dierenverzekering, dekking tot € 3.000.
€ 31,09€ 22,85
Inshared dierenverzekering
Inshared biedt complete verzekering, dekking tot € 3.500.
€ 33,75€ 27,14
Petplan huisdierenverzekering
Petplan is Europees marktleider, dekking tot €4.000.
€ 37,43€ 28,30
Reaal biedt dekking tot € 5.000.
€ 52,06€ 37,04

Verantwoording: De getoond premies zijn geraamd door deze website op basis van een voorbeeldberekening. Het betreft de totale kosten, inclusief eigen bijdrage. Bezoek de website van de verzekeraar voor de premie die voor u geldt. De premie genoemd op de website van de verzekeraar is te allen tijde leidend. Vermelde maandpremies zijn op basis van een online premieberekening bij genoemde verzekeraars per 2020. Naast de basisverzekering zijn de aanvullende verzekeringen sterilisatie/castratie, vaccinatie, gebitsreiniging en crematie meegenomen. De HEMA huisdierenverzekering dekt niet sterilisatie/castratie, derhalve is een toeslag op de premie veronderstelt van eigen kosten. De eigen bijdrage varieert sterk en heeft verregaand invloed op de hoogte van de premie. Daarom is bij de vergelijking uitgegaan van het indienen van 2 declaratie’s per jaar van in totaal euro 50. Kijk voor een verdere toelichting in ons overzicht van de gehanteerde uitgangspunten.

Verzorg je huisdier regelmatig

Een goede verzorging van je huisdier bespaart op termijn leed, en ook een hoop geld (!). Informeer je over de nodige zorg voor je huisdier. Tijdig verzorging en ‘onderhoud’ voorkomt erger, en dat is zowel goed voor je huisdier, als voor je portemonnee.
– Nagels; Bijvoorbeeld nagels knippen bij honden en katten voorkomt vervelende situaties zoals ingegroeide nagels. Weet je niet hoe dit moet? Kijk op Youtube of ga langs bij een dierenwinkel.
– Gebit; Heb je het idee dat je hond vieze of slechte tanden heeft? Je mag gewoon de tanden van je hond poetsen. En laat deze eenmaal per jaar controleren. Kijk even rond bij verschillende dierenartsen, de kosten kunnen namelijk aanzienlijk uiteenlopen (!).
– Gewrichten; Rashonden hebben een groot risico op gewrichtsproblemen. Medicatie of chirurgisch ingrijpen kunnen flink in de papieren lopen. Met name het opvolgen van voedingsadvies kan de kans op overgewicht verkleinen. Belast jonge honden niet teveel en wees terughoudend met voedingssupplementen, zoals bijvoorbeeld kalk.

Huisdier kopen? Lees eerst de bijsluiter

Om meer te weten te komen over de gevoeligheden van je specifieke huisdier, is een tip van de expert om de huisdierenbijsluiters op de site van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) te lezen. Deze website heeft een uitgebreide en goed leesbare verzameling van informatie over bijvoorbeeld honden en katten.

Huisdier verzekeren

De medische zorg voor huisdieren wordt steeds beter. Er zijn steeds meer mogelijkheden bij de dierenarts. Volgend op de ontwikkelingen bij de medische zorg voor mensen, zijn er voor dieren ook steeds meer behandelmethoden en ingrepen beschikbaar. Kankerbehandeling van uw hond? Een knie-operatie voor uw kat? Uw konijn is kortademig? Voor alle ongemakken zijn medische behandelingen denkbaar. Maar dit brengt wel kosten met zich mee.

Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen een ziektekostenverzekering voor hun hond of kat afsluiten. Het verzekeren van een kat kost zo’n euro 150 per jaar, terwijl een hond het dubbele, zo’n euro 300 per jaar kost. Dit is hoger dan de reguliere kosten die u jaarlijks kwijt bent aan de dierenarts. Maar u bent dan wel gedekt tegen onverhoopt hoge kosten. Een operatie of medische behandeling kost al snel honderden euro’s. Stel dat dit een maal in de vijf jaar voorkomt, dan weegt dit op tegen de door u betaalde premie.

Maar wat is de kans dat dit zo vaak gebeurt? Vraag het na bij bekenden, en probeer te bedenken hoe erg u het vindt als dit gebeurt, en u de rekening zelf moet betalen. Heeft u genoeg spaargeld achter de hand en vindt u het niet erg om plots zulke kosten te moeten dragen? Dan is een hondenverzekering of kattenverzekering minder nodig. Wilt u vooraf zeker zijn dat u gedekt bent tegen hoge kosten? Overweeg dan om een huisdierenverzekering af te sluiten.