Tag Archives: Verzorging

Kinderen en een huisdier

Uw kind vraagt al lange tijd om een huisdier. Wanneer is het verstandig om te kiezen voor een huisdier?

Een kat of hond nemen is geen lichtvaardige beslissing. U kiest er dan voor om voor lange tijd voor een huisdier te zorgen. Eigenlijk is een kind pas vanaf 10 jaar enigszins in staat om voor de kat, hond of konijn te zorgen. Ook al zegt uw kind dat hij zelf voor het huisdier zal zorgen, besef dat u in eerste instantie verantwoordelijk bent. En dat u veel begeleiding zal moeten geven. Wat als het kind toch geen zin heeft om voor het dier te zorgen? Dan komt het aan op u.

Een huisdier kan erg leuk zijn. Juist ook voor uw kinderen. Het helpt om verantwoordelijkheid te leren. Maar, in algemene zin is het verstandig om ervan uit te gaan dat u voor het dier zal moeten zorgen. Bedenk dat elk dier, hoe groot of klein ook, zorg en aandacht nodig heeft. Voeding, uitlaten, aandacht, spelen, verzorging, rusten. Dit alles kost u dagelijks telkens weer tijd. En betekent ook langdurige kosten. Heeft u dit ervoor over? Bent u hiertoe bereid? Dan kan het verantwoord zijn om een huisdier te nemen. Lees tips voor verantwoord huisdierenbezit.

Verzorg je huisdier regelmatig

Een goede verzorging van je huisdier bespaart op termijn leed, en ook een hoop geld (!). Informeer je over de nodige zorg voor je huisdier. Tijdig verzorging en ‘onderhoud’ voorkomt erger, en dat is zowel goed voor je huisdier, als voor je portemonnee.
– Nagels; Bijvoorbeeld nagels knippen bij honden en katten voorkomt vervelende situaties zoals ingegroeide nagels. Weet je niet hoe dit moet? Kijk op Youtube of ga langs bij een dierenwinkel.
– Gebit; Heb je het idee dat je hond vieze of slechte tanden heeft? Je mag gewoon de tanden van je hond poetsen. En laat deze eenmaal per jaar controleren. Kijk even rond bij verschillende dierenartsen, de kosten kunnen namelijk aanzienlijk uiteenlopen (!).
– Gewrichten; Rashonden hebben een groot risico op gewrichtsproblemen. Medicatie of chirurgisch ingrijpen kunnen flink in de papieren lopen. Met name het opvolgen van voedingsadvies kan de kans op overgewicht verkleinen. Belast jonge honden niet teveel en wees terughoudend met voedingssupplementen, zoals bijvoorbeeld kalk.

Huisdier kopen? Lees eerst de bijsluiter

Om meer te weten te komen over de gevoeligheden van je specifieke huisdier, is een tip van de expert om de huisdierenbijsluiters op de site van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) te lezen. Deze website heeft een uitgebreide en goed leesbare verzameling van informatie over bijvoorbeeld honden en katten.

Wat kost een huisdier?

Wat zijn eigenlijk de kosten van een huisdier? Consumentenprogramma Radar heeft uitgezocht wat de gemiddelde jaarlijkse kosten van de meestvoorkomende huisdieren zijn.

Hond kost € 1000 per jaar

Er zijn diverse kosten die maand in, maand uit optreden bij het hebben van een hond. Dat zijn allereerst voeding (600 euro), een hondenverzekering (200 euro), preventieve medische zorg zoals inentingen en ontwormen en/of antivlooimiddel (euro 150) en hondenbelasting (75 euro). Voor sommige honden wordt een hondentraining (200 euro) of een trimsalon bezocht (200 euro). Jaarlijks kost een hond gemiddeld zo’n 1.000 euro.

Kat kost € 400 per jaar

Ook een kat heeft flinke kosten, al zijn die een stuk lager dan van een hond. De belangrijkste kostenpost is de voeding (200 euro), opgevolgd door preventieve medische zorg zoals vaccinaties, antivlooienmiddelen, ontwormingskuren en inentingen (120 euro), een kattenverzekering (100 euro) en kattenbakvulling (65 euro). Al met al kost een kat gemiddeld zo’n 400 euro per jaar.

Bij bovenstaande kosten zijn nog niet meegenomen de aanschafkosten van het huisdier, eenmalige kosten zoals een hondenhok of een krabpaal en eventuele opvang in een dierenpension tijdens vakanties.

Duidelijk is dat een flink deel van de kosten bestaat uit medische zorg. Bij een hond al snel 350 euro per jaar, bij een kat 220 euro per jaar. Om die reden is zeker te overwegen om een huisdierenverzekering af te sluiten. Bepaal zelf of u een verzekering nodig heeft.